Fout
  • Fout bij laden feed data.
vrijdag 02 september 2011 07:11

Meer kanker, maar overlevingskans groeit

door  tonia
Beoordeel dit artikel
(0 stemmen)

(ACHTERGROND) NIJMEGEN - Het aantal patiënten met kanker in Nederland stijgt in rap tempo. Werden rond 1990 jaarlijks nog 55.000 nieuwe gevallen van kanker geconstateerd, in 2009 is dit aantal al gegroeid naar ruim 91.000, blijkt uit gegevens van de Nederlandse Kankerregistratie.

Borstkanker komt het vaakst voor, gevolgd door darm-, huid-, long- en prostaatkanker. De belangrijkste oorzaak hiervoor is dat Nederlanders steeds ouder worden, legt onderzoeker Annemiek Kwast van het Integraal Kankercentrum Nederland uit.

Door foute celdeling kan een gezonde lichaamscel veranderen in een kankercel. En met het klimmen der jaren kan het lichaam fouten in de celdeling steeds moeilijker herstellen. Zo'n 40 procent van alle nieuwe kankerpatiënten is tussen de 60 en 75 jaar oud, nog eens zo'n 30 procent is ouder dan 75.

Leefstijl
Maar dat is slechts een deel van het verhaal. Want volgens Kwast is ook onze leefstijl onmiskenbaar debet aan meer kanker: "Neem nu darmkanker, dat steeds vaker voorkomt. Dat kun je niet los zien van onze veranderde eetpatronen." We zijn de afgelopen decennia veel ongezonder gaan eten. "We eten steeds sneller, fastfood. We krijgen meer vetten binnen en minder vezels. Dat verhoogt de kans op darmkanker."

Borstkanker
De toename van borstkanker heeft weer een andere oorzaak, stelt Kwast. "Het is bekend dat vrouwen die geen kinderen krijgen of pas op late leeftijd, vaker borstkanker krijgen." Hoe meer menstruatiecycli een vrouw doormaakt, hoe groter het risico op borstkanker. Overigens spelen erfelijkheid, weinig beweging en overgewicht ook een rol.

Overlevingskans
Kanker is sinds 2008 doodsoorzaak nummer één. Er overlijden meer mensen aan dan aan hart- en vaatziekten. In 2009 overleden 41.500 mensen aan kanker, 500 meer dan in 2008. Ter vergelijking: in 1989 stierven 35.000 patiënten.

Toch zijn dit - gezien het snel groeiende aantal patiënten - geen ongunstige cijfers. De overlevingskans verbetert snel. De groep patiënten die vijf jaar nadat de kanker zich openbaarde nog steeds in leven is, is in vijftien jaar tijd gegroeid van 47 naar 59 procent.

Zorg
Al deze stijgende lijnen hebben gevolgen voor de manier waarop Nederland de zorg rond kankerpatiënten moet inrichten. De nieuwe patiënten moeten worden behandeld. "De komende jaren komt de nadruk steeds meer te liggen op nazorg", aldus Margo Kusters van de Nederlandse Vereniging voor Oncologie.

Ook psychosociale hulp is hard nodig. Veel ex-patiënten kampen jaren later niet alleen met lichamelijke maar ook met emotionele problemen, ook nadat ze genezen zijn verklaard. Door de hogere sterfte wordt ook de behoefte aan stervensbegeleiding en palliatieve zorg groter.Bron: medicalfacts. 02-09-2011

tonia

tonia

Redactie SDK

Reageer

Make sure you enter the (*) required information where indicated.
Basic HTML code is allowed.

Het laatste nieuws

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5